31 Mayıs 2011 Salı

krem karamelli kek (nam-ı diğer kudretullah keki - pastası)

davetlerin baş tacı olacak bir ikram
hem gösterişli, albenili
hemde hımm nefis lezzetli

krem karamelli kek


malzemeler
üst karamel için
yarıdan 1 parmak fazla şeker

krem karamel için
500 gr süt
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurta
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi


kek için
3 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

yapımı
  • yarım su bardağından biraz fazla şekeri orta ateşte tavada dikkatlice eritin. şeker sıvı kıvama gelecek. (DİKKAT bu kısımda kaşıkla şekerin tadına bakmaya kalkışmayın veya tavada kalan şekere tadına bakma amaçlı  parmağınızı sürmeyin. şeker çok yüksek bir ısıya ulaştığı için tehlikeli)eriyen şekeri kek kalıbımızın tabanına döküyoruz. (kalıp yağlanmayacak)
  • krem karamel kısmı için sütümüze yukarıda saydığımız krem karamel malzemelerinin tamamını ekleyip mikserle çırpalım. çırptığımız bu karışımıda kek kalıbına döküyoruz.
  • kek kısmı için öncelikle her kekte olduğu gibi yumurta ile şekeri güzelce çırpalım. vanilya ve 1 limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edelim. süt ve sıvı yağı ekleyelim. un kakao kabartma tozunu eleyerek ekleyelim.(topaklanma olmaması için elemek önemli) karışımı biraz daha karıştıralım. bu karışımıda kalıba dökelim.  (bu aşamada krem karamel malzemesi ile kek malzemesi birbiri ile içiçe geçiyor. bu yüzden tedirgin olmayın. pişerken iki kısım kek yukarı çıkarak birbirinden ayrılacak fotoğraftaki biçimi alacaktır)
  • kalıp, 3 de 2si su dolu fırına girebilecek bir kaba alınıp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede benmari usulü yaklaşık 40 dakika fırınlanır.
  • kekin pişip pişmediğini kürdan yöntemiyle kontrol edin. kürdan kekten temiz çıkıyorsa pişmiştir. pişen keki kalıbından çıkarmadan oda ısısına gelene kadar bekletip buzdolabına alalım. 1 gece buzdolabında bekletin.
  • ertesi gün servis tabağına ters çevirip keki kalıptan çıkarıp soğuk servis ediniz.
  • afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder