31 Mayıs 2011 Salı

etimek tatlısı

nefis ve serinletici bir tatlı daha

etimek tatlısı
malzemeler
alt kısım
1 paket etimek
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su

muhallebi için
yarım paket margarin
3 kahve fincanı un
8 yemek kaşığı şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
isteğe bağlı damla sakızı

üzeri için
krem şanti ve soğuk süt

yapımı
  • etimekleri tepsimize dizelim.
  • 2 su bardağı şekeri tencereye alalım. orta hararetli ateşte sıvı hale gelene kadar ara ara karıştırarak bekletelim. şeker sıvı hale gelince 2 su bardağı suyu dikkatlice tencereye ekleyelim. şeker birden katılaşıyor sonra su ısındıkça tekrar sıvı hale geliyor. hazırladığımız şerbeti etimeklerin üzerine dökelim.
  • 1 litre sütün içine margarin hariç diğer muhallebi malzemelerini ekleyelim. orta hararetli  ateşte muhallebi kıvamını bulana kadar karıştıralım. (eğer unda topaklanma olduysa blendırdan geçirin sonra tekrar ateşe alarak muhallebi kıvamını bulana kadar karıştırarak pişirin.) muhallebi piştiğinde tencereyi ateşten alalım. yarım paket margarini ekleyip kaşıkla karıştırarak yedirelim. (margarin güzel bir tat veriyor. muhallebinin içinde eriyip buzdolabında donduğunda tatlının kıvamınıda güzelleştiriyor. fakat yağlı olsun istemiyorsanız margarin kullanmayabilirsiniz.) (yine damla sakızınıda isteğe bağlı olarak kullanmayabilirsiniz). hazırladığımız muhallebiyide etimeklerin üzerine dağıtıyoruz.
  • soğuk süt ile krem şantiyi çırpıp hazırlayalım (bir kutuda 2 paket çıkıyor ben ikisinide kullanıyorum. yine damak zevkinize göre 1 tanede kullanabilirsiniz.) krem şantiyide bu arada biraz ılımış olan muhallebinin üzerine sürüp buz dolabında soğutarak servis edelim. (benim tavsiyem 1 gece beklemesi çünkü bu tarz tatlılar bekledikçe güzelleşiyor hatta kalırsa 2. gün tadının dahada güzel olduğunu fark edeceksiniz.)
...öneriler - tavsiyeler...
  • tatlıyı istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz. hatta süslemedende servis edebilirsiniz. 
  • ben toz antep fıstığı ve ev yapımı krokan ile servis ettim.
  • krokan gerçekten çok lezzetli birçok tarifte pastada kullanabilirsiniz ben fıstıkla yaptım. fındıkla veya susamla da deneyebilirsiniz.
  • şekeri tencerede eritirken lütfen çok dikkatli olun. tadına bakmaya kalkışmayın. şeker çok yüksek bir ısıya ulaşıyor hatta ateşten aldıktan sonra bir müddet daha pişmeye devam ediyor.
krokan
yarım su bardağı kadar şekeri tencerede orta ateşte eritin. şeker sıvı kıvamı bulduğunda ateşten alalım. 1 avuç kadar rondoda çok az çekilmiş fıstığı (çekmedende yapabilirsiniz) şekerlere ekleyelim. karıştıralım.
mermer tezgahı margarinle yağlayalım. yağladığımız mermer tezgaha karışımı dökelim. mermer zemine karışımı merdane yardımıyla yayıp soğumaya bırakalım. soğuduğunda tezgahtan alıp istediğimiz irilikte kırıp nemsiz serin bir ortamda muhafaza ediniz. film izlerken çerez gibi bile yiyebilirsiniz öyle lezzetli ve güzel oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder